Upių labirintasKelionės į Gruziją

Lietuvos guotiniai grybai. Miškinė guotė

Miškinė guotė

Miškinė guotė


(Hygrophorus nemoreus Fr.)

Kepurėlė 3-8 cm skersmens, iškili, senesnių vaisiakūnių paplokščia, kartais netaisyklingai įdubusi, su buku gūbreliu, dryžuota, matinė, neryškiai plaušuota, mėsinga, gelsvai oranžinė, gelsvai rusva, rudai geltona. Lakšteliai balsvi, senesnių grybų gelsvi, rausvo atspalvio, retoki, stori, pusiau nuaugtiniai. Kotas 5-8 cm ilgio, iki 1,5 cm storio, į pagrindą smailėjantis, stangrus, beveik visada sulinkęs, šviesesnis už kepurėlę, prie kepurėlės su balsvais taškeliais, miltuotas. Trama balta, po luobele gelsvai rusva, stangri, be ypatingo kvapo ir skonio. Sporos bespalvės (jų masė balta), pailgai elipsiškos, 5-8x3,5-5 μm.
Auga rugpjūčio - spalio mėn. lapuočių ir mišriuose miškuose, mėgsta ąžuolynus ir kalkingą dirvožemį. Lietuvoje gana dažna. Geras valgomas grybas, vartojamas šviežias ir sūdytas, galima marinuoti. Ketvirtos kategorijos.


<< Į TURINĮ >>