Upių labirintasKelionės į Gruziją

Lietuvos baltikiniai grybai. Valgomasis tampriukas

Valgomasis tampriukas

Valgomasis tampriukas


(Strobilurus esculentus (Fr.) Sing.)

Kepurėlė 0,5-1,5 (3) cm skersmens, jaunų vaisiakūnių pusiau iškili, senų paplokščia, apvali, lygi, matinė, pilkai ruda, šokoladinės spalvos. Lakšteliai balsvi, pilki, siauri, tankūs, priaugtiniai arba laisvi. Kotas gelsvai rusvas, plonas, ilgas, lyg iš dviejų dalių, t. y. antžeminės, iki 10 cm ilgio ir požeminės, 3-7 cm ilgio. Trama balta, labai plona, medienos kvapo. Sporos bespalvės (jų masė balta), 5-7x3-4 μm.
Auga balandžio - spalio mėn., šiltesnėmis dienomis net žiemą, pavieniui, dažniausiai ant žemėn nukritusių eglės kankorėžių. Lietuvoje labai dažnas. Valgomas.
Nors šie grybai labai smulkūs, bet sriuboms paskaninti, ypač pavasarį, kai nėra geresnių valgomų grybų, tampriukų galima prisirinkti pušynuose.


<< Į TURINĮ >>